29. 5. 2016, ob 11. uri, ploščad pred Delavskim domom Hrastnik

Večnega popotnika Jurčka nekoč pot pripelje v deželo, kjer so ulice glavnega mesta prazne in opustele. Na trgu sredi prestolnice pa visi črna zastava. V pogovoru z Orožajem izve, da deželi vlada cesar Filip, ki ves ljubi dan zeha, joka in stoka ter išče zdravila za svojo bolezen. Vladanje pa prepušča ministroma Krutibrkiču in Gobezdaču, ki na račun njegove bolezni ljudstvu nalagata nove in nove davke.

Jurček takoj ugane za čim pravzaprav boleha cesar. Prelevi se v velikega zdravnika in mu predlaga, da ga bo ozdravil z delom. Odpelje ga v gozd, kjer mora cesar čisto sam posekati smreko, jo razžagati in iz nje napraviti drva, a vmes ne sme poizkusiti niti grižljaja.

V gozdu cesar sreča preprostega človeka očka Peskarja, ki mu ne vedoč, kdo je, razkrije resnico, kaj si ljudstvo misli o njegovem vladanju. Zgrožen se cesar odloči, da bo odslej drugače.

Za cesarjem v gozd prideta tudi oba ministra ter vsa jezna in prestrašena iščeta način, kako se znebiti čudnega zdravnika. Očka Peskar ju, prepričan, da sta tatova zelja, zapre v skalno duplino.

Na dvoru zaveje nov veter. Cesar se odločno loti reševanja težav. Odkriža se dvornega zdravnika in poskrbi, da na njegovo mizo prideta krompir in kruh, poračuna pa tudi z obema goljufivima ministroma.

»Delo je odlično zdravilo!« na koncu vsi skupaj družno ugotovijo.

Marionetna igra v treh dejanjih
Izvedba: Marionetno gledališče Jurček

Avtor: Jaroslav Pruha
Lutke: Lojze Lavrič
Nastopajo:
Jurček, cesar Filip, Orožaj, minister Krutibrkič, minister Gobezdač, dvorni kuhar Piškot, dvorni zdravnik Kašelj, očka Peskar