Volk in kozlički

Kratka vsebina

Volk in kozlički, ena izmed najbolj znanih pravljic iz čudežnega sveta bratov Grimm, ki je aktualna tudi v zadnjem času, ko na otroke prežijo zlobneži, ki želijo izkoristiti njihovo lahkovernost ter zaradi pomanjkanja življenjskih izkušenj, padejo v prevaro nevarnih malopridnežev.
Nekoč je živela mati koza, ki je imela sedem kozličkov. Nekega dne je morala oditi v mesto, da bi kupila hrano, toda pred odhodom je morala nekaj storiti. Zbrala je svoje otroke, da bi jih opozorila, da se morajo med njeno odsotnostjo paziti volka. Volk je predstavljal nevarno žival, ki se pretvarja, toda otroci bi ga lahko prepoznali po črnih šapah in hripavem glasu.
Mama je potem odšla in ni minilo veliko časa, da je otrokom potrkal nekdo na vrata. To je bil volk, ki se jim je predstavil kot njihova mama, toda ker so kozlički poslušali svojo mamo, so vedeli, da to ni ona in sporočili volku naj gre, ker njihova mama nima tako grobega glasu.
Volk je spil med in glas se mu je nekoliko zmehčal. Ni čakal, temveč je takoj odšel do kozličkov, potrkal na vrata in se predstavil kot njihova mama. Toda kozlički so hoteli videti še njegovo šapo, ki pa je bila črna, zato mu niso odprli in volk je odšel.
Spomnil se je, da bi lahko odšel do mlina, in si šape pobelil z moko.
Ko mu je s prevaro uspelo vstopiti v hišo, je najmlajši kozliček rešil situacijo in skupaj so pregnali volka ter dokazali, da velikost in moč nista vedno najbolj pomembni v življenju.

otročki


 

Avtor: Brata Grimm
Priredba: Jan Gabrovski

Dramaturgija: ŠPELA ULAGA
Režija: MATEJ KAISER
Scena: ŠPELA ULAGA
Lutke: ŠPELA ULAGA
Kostumi: JOŽE BOVHAN
Luč in efekti: MILE MAJCEN in FRANCI OCEPEK
Zvok: MOJCA BOVHAN
Glasbena oprema: SLOBODAN FILIPOVIČ
Igrajo:
osebe vodič recitator
Volk Špela ULAGA Anton KASTELIC
Mati Koza Roman RUPNIK Zora KALUDER
Kozliček Sivko Jerica ULAGA Jože BOVHAN
Kozliček Črnuh Melita HRIBERNIK Matej KAISER
Kozliček Beka Elizabeta KALUŽA Maja KASTELIC