O društvu

Društvo Marionetno gledališče Jurček je bilo ustanovljeno januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev, ki smo spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile včasih.

Z namenom, da ohranimo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, smo se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav smo v povprečju stari nekje 60 let, torej prav toliko kot naše marionete.

Srečni smo, da so bile marionete obnovljene po zaslugi Jane Mlakar Adamič, Zasavskega muzeja in občine Hrastnik, da jih lahko kot muzejske eksponate uporabljamo v svojih predstavah in jim spet vdihnemo pravljično življenje. Verjemite, da v naših predstavah uživajo otroci in odrasli.

V društvu smo si zastavili obsežen program dela, ki poleg marionetnih lutkovnih predstav za otroke in odrasle v Muzeju Hrastnik vključuje tudi gostovanja, da naše male lepotice v pravih starih pravljicah predstavimo tudi drugim, sodelovanja na festivalih in dobrodelnih prireditvah, predvsem pa novo lutkovno predstavo s premiero v oktobru ali novembru.

Na oder smo postavili že peto predstavo, tako da so v našem repertoarju zdaj pravljice Rdeča kapica, Mojstrov kozel, Jurček zdravnik, Janko in Metka ter Sovji grad.

Pripravili smo premierno uprizoritev stare pravljice Sovji grad, pod mentorskim vodstvom Matjaža Lobode, izkušenega režiserja iz Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki smo ga prosili za strokovno pomoč.

Načrtujemo pa tudi izdelavo novih lutk, ljubkih malih kostumov in scenskih rekvizitov v sodelovanju z umetniki, ki jih zanima sodelovanje v našem amaterskem marionetnem gledališču.

Predvsem pa želimo pridobiti mlade člane, nove lutkarje s svežimi idejami, ki bodo društvu dali še dodatno energijo za ustvarjanje.