Zvezdica Zaspanka

Zvečer, ko se mi že po malem odpravljamo spat, se na nebu zvezde zbude. Pomanejo si oči, iz belih meglic si  natočijo rose in si v njej umijejo svoja svetla lica. Počešejo si srebrne lase, popijejo kavo, kot je že navada za zajtrk, potem pa se odpravijo vsaka na svoje mesto na nebu, da bodo tamkaj svetile vso dolgo noč. In svetijo z neba velike in majhne, stare in mlade, svetijo in ljudem veselje delajo. In vsako noč, prej ali slej, privesla na nebo boter Mesec. Ej, to je važna oseba, tale mesec. Jadra čez nebo in šteje, šteje te milijarde zvezd. Vsako noč jih znova prešteje, vsako noč se spet prepriča, ali je vsaka zvezda tamkaj, kamor sodi, ali so prišle vse v službo, ali nemara katera ne manjka, ali so se v redu počesale in si lepo umile svoja svetla lica, ki se blešče sem dol na Zemljo. Za vse to mora skrbeti boter Mesec. Potem pa včasih pridrvi čez nebo kurir, pismonoša, komet Repatec. Kot svetla črta šviga čez nebo in prinaša pošto od zvezde do zvezde.  Zvezde pa se blešče, blešče, otrokom uspavanko pojo, mornarjem kažejo pot skozi valove morja in pesnikom svetijo v srce, da jim laže izpod peresa teče rima.

SONY DSC

Zvezdica Zaspanka pogosto zaspi in v službo zamuja, kar na Zemlji povzroča zmedo. Otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo lonec. Za kazen jo Mesec pošlje na Zemljo, kdaj se bo lahko vrnila, ji bo povedalo srce. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, jo pot vodi na semenj, kjer se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, se mu v pohlepu zasvetijo oči, mora jih ukrasti. Zaspanka pa mu s svojo nedolžno dobroto prebudi srce in Ceferin se odloči, da ne bo več razbojnik. Komet Repatec Zaspanko odpelje nazaj na nebo, zdaj zvezdica Zaspanka spet sveti tam gori na nebu in na Zemlji je vse prav.

Nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo. Zvezdica Zaspanka je pravljica brez katere otroci ne morejo odrasti in je obvezna literatura za starše in otroke. 

Frane Milčinski – Ježek

Bil je eden najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. V njegov spomin RTV Slovenija vsako leto podeljuje Ježkove nagrade.

Rodil se je v Ljubljani kot tretji otrok v družini Frana Milčinskega in Marije Milčinske. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeloval je tudi  z radiem.  Ježek je nastopal v marsikateri očetovi zgodbi. Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko.

Moj literarni otrok Zvezdica Zaspanka je naredil to, kar naredi toliko in toliko otrok, ko malo dorastejo: ušla mi je z doma. Igrali so jo po vseh jugoslovanskih lutkovnih gledališčih, pa še v Rusiji, kjer je bila objavljena tudi v almanahu najboljših lutkovnih iger, potem na Poljskem, v Nemčiji, na Češkem, v Švici, v Trstu, pa v Čilu in Kanadi. Upam, da ta moja Zaspanka na poti po širnem svetu daje otrokom, kamor že pride, dovolj veselja, saj imam vse otroke tega sveta rad, kot bi bili moji.
Frane Milčinski – Ježek


 

Avtor: Frane Milčinski – Ježek

Izvaja: Marionetno gledališče Jurček

Svetovalec režije in animacije: Brane Vižintin

Režija: Matej Kaiser

Adaptacija besedila: Milko Plahuta

Likovna podoba in scenografija: Špela Ulaga

Izdelava kostumov: Jože Bovhan

Oblikovanje glasbe: Slobodan Filipovič

Recitatorji:  Jože Bovhan, Maja Kastelic, Jerica Ulaga, Elizabeta Kaluža, Milko Plahuta, Matej Kaiser, Anton Kastelic, Zora Kaluder, Rajko Bočko

Animatorji: Ivan Teršek, Roman Rupnik, Špela Ulaga, Ivan Šušter, Zora Kaluder

Tehniki: Brane Meterc, Milko Majcen, Jani Medvešek, Franci Ocepek, Žiga Gomboc, Marjanca Čeč

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let in za odrasle do 90 let

 

Oglejte pa si tudi zakulisje Zvezdice Zaspanke v spodnjem videu.