Vragov svak

Splača se  imeti vraga  »v žlahti« ali vsaka podobnost z današnjim svetom je zgolj naključna.

Povratnika iz tujine, mladega Petra, doma čakajo težki časi. Že kar tri tedne tava po deželi in išče službo, pa nima sreče, odklanjajo ga vsi po vrsti. Marsikdo  ga pa kar naravnost k vragu pošlje. Saj on bi šel, samo če bi mu kdo pot pokazal. Tako nekega večera ves razočaran zaspi na klopi ob robu gozda. In glej ga Vraga …. preseneti ga med spanjem, malo povpraša o njegovi usodi in mu ponudi krasno službo.  V samem Peklu bo pod kotle na ogenj nalagal. Pošteno da mu bo plačal, pravi, samo bati se ne sme. Zakaj bi se pa Peter Vraga bal, saj ni nikomur nič storil. Rečeno – storjeno. Vrag ga odnese s seboj v Pekel.

Vragov svak

Vragov svak

Dolgih sedem let je  nalagal na ogenj. In v obraz ves črn postal. Vrag, ki  je bil zelo zadovoljen z njegovim delom, mu je na koncu dovolil, da je lahko pogledal v kotle . In glej ga zlomka, v njih so se kuhali vsi tisti, ki so mu kdaj v življenju kaj hudega storili…..

A plačilo? Dobi. Tako kot mu je bilo obljubljeno. Kneza Pekla, šefa vseh vragov naj poprosi za majhno usnjeno torbo, ki na steni visi. S težkim srcem mu jo Knez izroči skupaj s skrivnostjo da je torba brez dna, vedno znova in znova polna cekinov.

Vsega črnega v obraz ga Vrag vrne na svet. Na vprašanje, kdo je,  naj reče, da je  Vragov svak. Da, je črn kot hudič pa naj se ne sekira, mu bo že pomagal, ko bo treba.

Zaradi cvenka , ki ga nosi s sabo,  postane znan daleč naokoli. Vsi bi ga radi spoznali, prav nič jih ne moti, da je malo čuden. Samo, da ima denar. Sam Kralj si ga drzne prositi za posojilo. V zahvalo bi mu pa eno izmed svojih dveh hčera za ženo dal. Kar pa ni tako lahko, saj se mora ena izmed njiju žrtvovati.

A  ljubo hčer obide slabost, ko ga zagleda. Vsa zgrožena se umakne. Nesrečni Peter pokliče svaka na pomoč. Prosi ga, naj mu pomaga očistiti obraz.

Ves nov in bleščeč se vrne na dvor. Tokrat princeska z veseljem privoli, da ga vzame za moža.

Z velikim zadovoljstvom  pa tudi vrag pograbi njeno grdo sestro in jo odvleče s seboj v Pekel. Zdi se, da sta usojena drug drugemu.

Toda Petru  je zdaj jasno zakaj je Vragov svak.

Ker je vrag vzel sestro njegove bodoče soproge.