Mojstrov kozel

Nadobudna obrtniška mojstra Dreta čevljar in Igla krojač se domenita, da bosta ob polnoči šla k razvalinam starodavnega gradu zaklinjat ter dvigovat zaklad. Tako, da bo mojster Dreta bral čarobne napotke iz knjige, ki jo je našel v dedovi zapuščini, mojster Igla pa bo svetil, zarisal čarobni krog okoli njiju in kar je najvažnejše, z blagoslovljeno vodo škropil plamenček, ki bo vzniknil tam, kjer naj bi bil zakopan zaklad. Rečeno storjeno. Pogumneža se vsa tresoča ob uri duhov odpravita v temo, k grajskim razvalinam. S sabo pa vzameta tudi Jurčka, ki naj bi pazil, da se bo vse dobro izteklo.  Toda stvari se zapletejo. Mojster Igla polomi svetilko, luč ugasne…. in skozi medlo svetlobo se pojavi strašna pošast, ki mojstra Dreto prav nemarno sune v hrbet. Vsi jo ucvrejo, kolikor jih noge neso, ne da bi vedeli, da je strašni duh pravzaprav Dretin kozel, ki je radovedno prišel za svojim gospodarjem.

Mojstrov kozel

Mojstrov kozel

Za polnočni neljubi dogodek  izve grof in da poklicati pogumneža predse, saj ga zanima knjiga iz katere je mojster Dreta bral čarobne besede. Sumi namreč, da je last njegovega prednika. Zaklinjevalca zakladov vsa prestrašena prideta pred grofa. Z mojstrom Iglo pa pride tudi njegova žena Špela, ki se je, ubogi revež boji bolj, kot tisoč prikazni in grofov skupaj. Ta ga zagovarja in mu svetuje naj vso krivdo zvali na mojstra Dreto. Grof se odloči, da ju bo pošteno vzel v precep. Prestrašena valita krivdo drug na drugega in pa seveda na Jurčka, ki naj bi vse skupaj zakuhal. Zaplet  pa reši stara knjiga, ki je za Grofa res vredna, kajti v njej najde dokument o lastništvu svojega gozda, po katerem že steguje svoje kremplje njegov grabežljivi sosed.

Grof malopridneža poštno kaznuje, takoj ju da pregnati iz njunih slamnatih koč v novi svetli hiši. Vrlemu kozlu pa je podaril cel voz sena in trdno zabičal njegovemu gospodarju, da mora z njim lepo ravnati.