Mizica pogrni se

Lutkovna igra po pravljici bratov GRIMM

Avtor: Jakob in Wilhelm GRIMM

Režija: MATEJ KAISER

Dramaturgija: MILE PLAHUTA

Scena: ŠPELA ULAGA, ROMAN RUPNIK

Lutke: LOJZE LAVRIČ, ŠPELA ULAGA

Luč in efekti: JANI MEDVEŠEK, MILE MAJCEN

Zvok: BRANE METERC

 

Igrajo:

osebe vodič recitator
Oče Krojač Roman RUPNIK Milko Plahuta
Sin Gašper Ivan TERŠEK Rajko BOČKO
Sin Jakob Ivan Teršek Jože BOVHAN
Sin Janez Ivan TERŠEK Matej KAISER
Zviti Krčmar Ivan ŠUŠTER Anton KASTELIC
Koza Kosmatinka Špela ULAGA Zora KALUDER
Osliček Ričko Franci OCEPEK
Pripovedovalka Eli KALUŽA

Kratka vsebina

Priljubljena pravljica Jakoba in Wilhelma Grimma pripoveduje o ubogem krojaču, ki ni imel drugega kot razmajano kočo in tri vedno lačne sinove: Gašperja, Jakoba in Janeza. Njihovo edino bogastvo je bila koza Kosmatinka, ki so jo vsak dan skrbno pasli, da jim je vsak dan dajala mleko. Koza pa je bila hudobna in je s svojimi lažmi pregnala sinove od hiše, pri tem pa se je še privoščljivo smejala. Žalostni fantje so odšli od doma. Ker pa so bili pridni in pošteni, so se v svetu dobro znašli in se izučili vsak svojega poklica.

mizica-pogrni-se-fotkeGašper je postal mizar in je za svoj trud ob koncu učne dobe dobil za darilo mizico, ki na ukaz »mizica pogrni se« postane polna dobrot. Jakob se je izučil za mlinarja in dobil za nagrado oslička, ki na ukaz »brikle brik« cekine spušča. Janez pa je postal kovač in dobil za prizadevnost nenavadno darilo, kol v reči, ki na ukaz »kol iz vreče hop« udriha po malopridnežih.

Kol je Janezu prišel še kako prav, ko je ugotovil, da je nepošteni krčmar z zvitostjo bratoma vzel mizico in oslička. Udrihal je po krčmarju s tako močjo, da je ta od bolečin tulil, šele ko je obljubil, da bo ukradeno vrnil, se ga je Janez usmilil. Na ukaz »kol v vrečo smuk« so udarci nehali padati po prestrašenem krčmarju.