Jurček zdravnik

Večnega popotnika Jurčka nekoč pot pripelje v deželo, kjer so ulice glavnega mesta prazne in opustele. Na trgu sredi prestolnice pa visi črna zastava. V pogovoru z Orožajem izve, da deželi vlada cesar Filip, ki ves ljubi dan zeha, joka in stoka ter išče zdravila za svojo bolezen. Vladanje pa prepušča  ministroma Krutibrkiču in Gobezdaču, ki na račun njegove bolezni ljudstvu nalagata nove in nove davke.

Jurček zdravnik

Jurček zdravnik

Jurček takoj ugane za čim pravzaprav boleha cesar. Prelevi se v velikega zdravnika in mu predlaga, da ga bo ozdravil z delom. Odpelje ga v gozd, kjer mora cesar čisto sam posekati smreko, jo razžagati in iz nje napraviti drva, a vmes ne sme poizkusiti niti grižljaja.

V gozdu cesar sreča preprostega človeka očka Peskarja, ki mu ne vedoč, kdo je, razkrije resnico, kaj si ljudstvo misli o njegovem vladanju. Zgrožen se cesar odloči, da bo odslej drugače.

Za cesarjem v gozd prideta tudi oba ministra ter vsa jezna in prestrašena iščeta način, kako se znebiti čudnega zdravnika. Očka Peskar ju, prepričan, da sta tatova zelja, zapre v skalno duplino.

Na dvoru zaveje nov veter. Cesar se odločno loti reševanja težav. Odkriža se dvornega zdravnika in poskrbi, da na njegovo mizo prideta krompir in kruh. Po večerji pri očku Peskarju je namreč spoznal, da mu odlično tekneta. Rad bi tudi poračunal z obema goljufivima ministroma. Kot nalašč pa očka predenj pripelje tatova zelja s prošnjo, da ju pravično kaznuje. Cesar ga usliši, v zahvalo, ker ga je v gozdu nasitil, pa ga postavi za ministra in mu naroči, da nepridiprava kaznuje po svoji vesti.

Kratek video: