Zvezdica Zaspanka

70 let lutkarstva v Hrastniku

Letos praznujemo 70 let lutkarstva v Hrastniku. Leta 1947 je bila v domu Partizan Hrastnik premiera prve lutkovne predstave. Po tridesetih letih delovanja pa je lutkovna sekcija počasi usahnila, lutke so bile uničene, kar jih je ostalo so bile shranjene v muzeju, dokler nista pozabljenih marionet z veliko umetniško vrednostjo  Zasavski muzej in Občina Hrastnik 1993 restavrirala in razstavila kot eksponate v Muzeju Hrastnik.

Društvo Marionetno gledališče Jurček ohranja kulturno dediščino lutkarstva v Hrastniku in uspešno predstavlja hrastniške marionete s klasičnimi pravljicami doma in po Sloveniji, na gostovanjih in festivalih z velikim uspehom. V našem repertoarju imamo že deset predstav. Nekdanjim lutkarjem se želimo iskreno zahvaliti za njihovo požrtvovalnost in dolgoletno ustvarjalnost.  Ponosom in veseljem nadaljujemo njihovo poslanstvo in želimo, da bodo tudi naši nasledniki ravnali enako.

Ob 70-letnici lutkarstva v Hrastniku bomo postavili na oder legendarno slovensko pravljico Frana Milčinskega  »Zvezdica Zaspanka«, za katero smo lutke, kostume in scenografijo izdelali sami.

Na slavnostni akademiji 23.5.2017 bomo za povabljene goste prikazali video projekcijo o nastanku predstave, odigrali predpremiero, premiero za izven pa bomo uprizorili 28.5.2017 na festivalu Rdeči revirji. Pripravili bomo tudi razstavo fotografij “Hrastniški lutkarji skozi 70 let”.